Nymindegab i Lønne sogn

Nymindegab er en by i Sydvestjylland, der ligger mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord. Byen har ca. 200 indbyggere (2022), men tiltrækker mange turister om sommeren. Nymindegab har en spændende historie, der er knyttet til naturen, fiskeriet, kunsten og krigen.

Nymindegab betyder “ny udmunding”, fordi byen ligger ved det gamle udløb af Ringkøbing Fjord, der har flyttet sig flere gange gennem tiden. Først var fjorden en havbugt, men den blev afskåret fra havet af landtanger, der voksede frem fra nord og syd. Omkring 1650 var der et bredt udløb ved Sønder Havrvig, men så vandrede det sydpå og nåede til Nymindegab omkring 1800. Her var der adgang til både fjorden og havet, hvilket gjorde Nymindegab til et af de vigtigste fiskerlejer på Vestkysten. Fiskerne brugte små, fladbundede både kaldet gaf-pramme, som de kunne sejle i både fjorden og havet. De fangede især ål, sild, torsk og rødspætter.

Nymindegab var også et populært rejsemål for kunstnere, der blev tiltrukket af det dramatiske landskab, det skiftende lys og det lokale liv. En af de første var Laurits Tuxen, der kom til Nymindegab i 1879 og malede flere billeder af gabet, klitterne, fiskerne og deres familier. Han blev fulgt af andre kunstnere som Viggo Johansen, P.S. Krøyer, Michael Ancher og Anna Ancher. De blev kendt som Nymindegabmalerne, og de var en af Danmarks første kunstnerkolonier. De boede ofte på Nymindegab Kro, der blev grundlagt i 1862, eller hos lokale fiskere. Deres værker kan ses på Nymindegab Museum, der også fortæller om byens historie og kultur.

Nymindegab ligger i Sydvestjylland, mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord. Byen hører til Varde Kommune og ligger i Region Syddanmark. 

Nymindegab – Google Maps

Under Anden Verdenskrig blev Nymindegab en del af det tyske kystforsvar. Tyskerne byggede en stor militærlejr og kasserne ved Nymindegab, der skulle beskytte kystlinjen og Atlantervolden. Lejren blev camoufleret, så den lignede en landsby fra luften, og den undgik at blive bombet af de allierede. Lejren havde plads til ca. 3000 soldater, og den var udstyret med bunkere, kanoner, radar og luftværn. Efter krigen blev lejren overtaget af det danske militær, og i 1949 blev den til Hjemmeværnsskolen, hvor hjemmeværnsfolk blev uddannet. I dag er lejren et kultur- og naturcenter, hvor man kan se resterne af de tyske anlæg og lære om områdets natur og dyreliv.

Kilder: wikipedia - Nationalmuseet/danmarkskirker - Trap Danmark - Danmarke-kirker

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *