Pedersker sogn

Pedersker er et sogn på Bornholm beliggende på den sydlige del af øen. Sognet grænser op til de to nabosogne Knudsker og Rønne, og har en samlet befolkning på ca. 1.800 indbyggere (2022).

Pedersker by er sognets centrum og største by, og her finder man bl.a. en dagligvarebutik, en skole og en kirke. Andre mindre landsbyer i sognet inkluderer Hallegård, Østerby og Skarresø.

Landskabet i Pedersker sogn er præget af marker og skove, og der er flere små søer og åer i området. Sognet er også kendt for at have nogle af Bornholms smukkeste kyststrækninger langs østkysten.

Kulturelt set er Pedersker rig på historie og lokale traditioner. Der er flere gamle bondegårde og huse fra 1800-tallet og tidligere, samt nogle af Bornholms bedst bevarede rundkirker fra middelalderen. Pedersker sogn er også kendt for at være hjemsted for en række lokale kunstnere og håndværkere.

Pedersker sogn

Pedersker sogn, Sønder herred, Bornholms amt.

Københavns Stift
Bornholms Provsti
Aaker-Pedersker Pastorat
Sankt Peders Kirke
(før 2003) Åkirkeby Kommune
(2003-) Bornholms Regionskommune

Sankt Peders Kirke

Sankt Peders Kirke ligger på Søndre Landevej i Pedersker på Bornholm.

Pederskirke består af et velbevaret romansk anlæg med skib, kor og apsis bygget af silurkalksten, som stadig brydes lokalt. Der er indikationer i murværker, den tyder på, at kor og apsis er bygget først, og har fungeret alene, inden skibet blev tilbygget. Tårnet er først tilbygget omkring 1600, og er af kampesten. Det rummer to klokker fra hhv 1574 (støbt i Lübeck) og 1701. Våbenhuset i mursten er så sent som 1864, men erstattede et ældre våbenhus, der efter beskrivelsen kunne være næsten lige så gammel som skibet, og altså romansk, hvilket er en sjældenhed for danske kirker. De ældre dele af kirken er blytækt, mens de nyere er tegltækt. Murene er hvidkalkede.

I det indre har apsis halvkuppelhvælving, men ellers er der flade malede trælofter. Murværket er hvidkalket, på nær triumfvæggen, som står i ubehandlet sten. Der har været pulpitur i skibet fra 1773, men der er nu kun rester tilbage på nordmuren.

Sankt Peders Kirke

Skt. Peders Kirke

Søndre Landevej 63K, Pedersker
3720 Aakirkeby
Sct. Peders Kirke – Google Maps

Sankt Peders kirke
Nationalmuseet
Læs mere …

Det meste af inventaret er af nyere dato, med undtagelse af døbefonten, som er fremstillet på Gotland i senromansk tid. Alteret blev genopmuret i 1854 og prydes af en altertavle fra 1876 udført af C. Chr. Andersen, som forestiller Kristus og den kanaanæiske kvinde. Tæppet omkring alteret er broderet af fem lokale damer i 1991. Prædikestolen er udført af snedker Anders Jensen i 1845, og er forholdsvis enkel. Dens lydhimmel er lidt respektløst blevet sammenlignet med en lampeskærm. Orglet er fra 1968 og bygget af Th. Frobenius & Sønner. Det har syv stemmer på ét manual og pedal. Skibsmodellen er skænket til kirken i 1992 af Holger Jensen, St. Gadegård.

En amerikansk løjtnant, der døde efter et flystyrt d. 29. april 1944, ligger begravet på kirkegården.

Kilder: wikipedia - Nationalmuseet/danmarkskirker - Trap Danmark - Danmarke-kirker

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *