Holbæk by og sogn

Holbæk er en by på Nordvestsjælland ca. 60 km fra København. Med sine 29.608 indbyggere (2022) er den Nordvestsjællands største by. Byen er hovedby i Holbæk Kommune og hører under Region Sjælland. Holbæk er vokset op omkring det tidligere Holbæk Slot grundlagt i 1236 af Valdemar Sejr, og byen fik købstadsrettigheder i 1286. Om navnet er der to teorier: Det kan være en omskrivning af “Den hule bæk”, refererende til den bæk, der i middelalderen løb gennem byen, eller også er det “Den hellige bæk”. Vest for havnen findes udløbet af en lille bæk med navnet Hulbæk.

Kort over Holbæk

Holbæk har trafikforbindelser til København og Roskilde via motorvej og jernbane, hvorfor en stor del af byens erhvervsaktive arbejder uden for kommunen. [kilde mangler] Byens opland findes bl.a. i Odsherred, hvortil der også føres en jernbane, Odsherredsbanen, med endestationer i Holbæk og Nykøbing Sjælland. Indtil starten af 1960’erne var Holbæks udstrækning syd for jernbanen stærkt begrænset, men ekspansion af både boliger og erhverv har strakt byen over de sydlige marker. Siden 1980’erne har Holbæk været en af de hurtigst voksende større byer i Danmark, og byen var blandt de fem hurtigst voksende i 2000’erne.

Sankt Nikolai Kirke

Sankt Nikolai Kirke i Holbæk er sognekirke i Sankt Nikolai Sogn i Holbæk Kommune.

Sankt Nikolai Sogn, Merløse herred, Holbæk amt.

Holbæk – Google Maps

Kirken er opført 1868-72 i røde munkesten på en sokkel af granit. Kirken er opført i nyromansk stil med et nordvendt tårn, der vender mod Holbæks hovedgade. Kirkens hovedindgang er mod nord gennem tårnet. Kirken er opført på samme sted, hvor Klosterkirken, Sct. Lucius tidligere lå. Mens klosterkirken dog lå med den traditionelle placering med vestvendt tårn, blev den nyopførte kirke vendt, så tårnet vendte mod nord, formentlig for at give en mere attråværdig adgang fra Ahlgade.

Sankt Nikolai Kirke har gennemgået en omfattende istandsættelse i 1930 samt en knap så omfattende i 1967, ligesom der blev tilføjet to sidefløje langs Kirkestræde til i 1970.

Tårnuret er oprindelig fremstillet til den tidligere Klosterkirke, og uret er forsynet med indskriften “Peter Mathiesen, Copenhagen anno 1737”, og uret slår såvel kvarterslag som timeslag.

Sankt Nikolai Kirke

Kirkestræde 2A, 4300 Holbæk
Sankt Nikolai Sogn
Sankt Nikolai Pastorat
Holbæk Provsti
Roskilde Stift

Sankt Nikolai kirke
Nationalmuseet
Læs mere …

Holbæk
Holbæk, by i Vestsjælland ved Holbæk Fjord; 28.134 indb. (2017). Byen er administrativt center i Holbæk Kommune. Forbindelserne mod øst og til hovedstaden blev forstærket ved anlæggelsen af Munkholmbroen i 1952 samt Holbæk- og Vestmotorvejen i 1970’erne, hvilket bl.a. har kunnet spores i udpendlingen.

Navnet Holbæk kendes fra 1199 som Holbek, 1231 som Holæbæc, af gammeldansk hole ‘hulning’, dvs. ‘bækken, der løber i en hulning’.

Frandsen, Ege Lau; Christensen, Jens L.ø.: Holbæk i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 4. marts 2023 fra https://denstoredanske.lex.dk/Holbæk
Kilder: wikipedia - Nationalmuseet/danmarkskirker - Trap Danmark - Danmarke-kirker

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *